mai 25, 2024

Kritikkeverdige forhold i forbindelse med Fotball VM

I november og desember i 2022 arrangeres fotball-VM i Qatar. Drøye to år før avspark kommer det flere rapporter med påstander om kritikkverdige forhold. Her er noen av funnene som er gjort av uavhengige menneskerettighetsorganisasjoner:

VM-arenaer som bygges under kritikkverdige forhold

Det meldes om at flere av de store arenaene er blitt bygget under svært kritikkverdige forhold og brudd på menneskerettighetene.

VM-arenaen Al Bayt er lokalisert fem mil nord for hovedstaden Doha i byen Al Khor. Denne praktfulle arenaen har plass til 60.000 tilskuere og har en endelig prislapp på 7,7 milliarder kroner. Det rapporteres imidlertid om flere kritikkverdige forhold knyttet til byggingen av arenaen. Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty hevder i en ny rapport at migrantarbeidere på et VM-stadion har jobbet i over et halvt år uten å få utbetalt lønn for jobben de gjør.

Det meldes videre om høye dødstall og også kontrakter som gir arbeiderne få rettigheter samt en vanskelig livssituasjon. VM-arbeiderne sender ofte penger til familiene som befinner seg i hjemlandet. Mange har uttrykt bekymring for hvordan de hjemme klarer seg. Flertallet av migrantarbeiderne kommer fra Afrika og Sørøst-Asia.

De om lag to millioner gjestearbeidere i VM-landet har den siste tiden opplevd et økt press. Situasjonen blir også forverret ved at oppholdstillatelsen til mange av arbeiderne er i ferd med å gå ut eller har gått ut. Arbeiderne er imidlertid helt avhengige av at arbeidsgiveren gjør det som må til for å forlenge oppholdstillatelsen.

Gjelder også hotellnæringen

Hotellnæringen i landet er i ferd med å utvide kapasiteten for å være i stand til å ta imot tilreisende supportere lag og presse når VM skal spilles i Qatar i november og desember neste år. Hele 26.000 ekstra hotellrom skal bygges kun for å dekke VM-behovet.

De store hotellkjedene får nå sterk kritikk for måten de behandler arbeiderne som jobber med å bygge og drifte alle disse hotellene. Det rapporteres om arbeidsforhold som er på grensen til tvungen arbeidskraft og moderne slaveri.

Liten politisk vilje til å ordne opp

Myndighetene i Qatar har lenge sagt at de skal rydde opp i problemene. De svarer at de tar alle rapporter om misbruk og utnyttelse i arbeidsmarkedet seriøst.

Myndighetene i Qatar har den siste tiden endret en lang rekke lover. Blant annet er det innført en lov om at arbeidstakere har rett på helsehjelp via arbeidsgiver og en månedlig minstelønn på rundt 2500 kroner. I tillegg skal migrantarbeidere kunne bytte jobb uten at arbeidsgiver kan stoppe dem.

Flere menneskerettighetsorganisasjoner påpeker at disse lovene ikke fungerer i praksis eller er godt nok implementert. Arbeidstakerforeninger er kun oppført på papiret og det forekommer inndragelse av pass og forsinket lønn. Menneskerettighetsorganisasjonene mener videre at det ikke finnes noen politisk vilje for å ordne opp i problemene.

Ingen norsk boikott

Fifa og andre fotballorganisasjoner har sagt at de håper mesterskapet vil bidra til endringer i Qatar. Til tross for at det er avdekket en rekke kritikkverdige forhold, er Norges Fotballforbund klare på at Norge deltar i kvalifiseringen og vil prøve å kvalifisere seg til VM i 2022.