juli 24, 2024

Historien om VM i Fotball

Fotball er en verdenskjent sport som har vært populær i mange år. Men hvordan startet egentlig det hele? Her vil vi gi nyttig informasjon om historien bak VM i fotball på verdensbasis, samt Norges rolle i den store sammenhengen.

Bejublet arrangement

Hvert fjerde år arrangeres ett av verdens mest populære og høyt elskede idrettsarrangementer. VM i fotball skaper fellesskap på tvers av kontinenter og nasjoner, da arrangementet samler folk foran TV-skjermen, mobilskjermen eller på tribunene.

Både sofaer, benkerader og barkrakker fylles av skuelystne fans som ivrer etter å se deres favorittlag spille om pokalen. Jubelen står i taket når målene scores, og like fullt er skuffelsen over tapte kamper like følelsesladet. Flere storheter har gitt enhver generasjon sine gylne øyeblikk som vil huskes til evig tid, også i norsk fotballhistorie.

Arrangør

Fédération Internationale de Football Association (FIFA) ble grunnlagt allerede i 1904, og er den offisielle arrangøren bak VM i Fotball. På FIFAs nettside finner du til enhver tid informasjon om turneringen i sanntid.

Det første mesterskapet

Det første verdensmesterskapet i fotball ble arrangert i 1930. Dette var også det eneste mesterskapet der man ikke måtte kvalifisere seg for å delta. Alle ble invitert. Helt fram til to måneder før mesterskapet var ingen europeiske land påmeldt. Da grep FIFAs president Jules Rimet inn, og landslagene Belgia, Frankrike, Romania og Jugoslavia ble påmeldt.

Uruguay som verdens første vertsnasjon

Mesterskapet ble arrangert i Uruguay, som også var datidens olympiske mestere. Uruguay ble også tidenes første verdensmestre i fotball, da de slo Argentina 4–2 i finalen.

Organisering

Arrangeres hvert fjerde år

Helt siden det første verdensmesterskapet, har VM i fotball blitt arrangert hvert fjerde år. Unntaket er 1942 og 1946 grunnet andre verdenskrig. Samtlige turneringer, med unntak av det første, har krevd kvalifiseringer for å delta. Kvalifiseringsrundene arrangeres av fotballforbund fra hvert kontinent.

Lav interesse i starten

De første verdensmesterskapene ble møtt med laber interesse, men i takt med tiden økte oppmerksomheten voldsomt. Det er først etter 1960 at mesterskapet tok form i den størrelsen vi ser i dag.

Hegemoni

England

Det er som kjent England som anses for å være fotballens fødenasjon, og samme nasjon dominerte fotballens tidlige historie. De vant OL både i 1908 og 1912, men viste lite interesse for VM i fotball. Engelskmennene debuterte først i verdensmesterskapet i 1950.

Sør-Amerika

Under første verdenskrig ble Europa sterkt svekket på flere måter, inkludert i fotballen Det var da se søramerikanske landene som regjerte. Uruguay er et godt eksempel på dette, da de vant første VM i 1930 og gjentok seieren i 1950.

Mange forbinder VM i fotball med Brasil. Først etter andre verdenskrig begynte nasjonen å dominere fotballen, og har tatt med seg seire i årene 1958, 1970, 1994 og 2002. Landet har også gitt verden noen av de beste fotballspillerne i historien, som Pelé, Garrincha, Zico, Socrates, Romario og Ronaldinho.

Argentina huskes derimot best for mesterspilleren Maradona, og herrelandslaget vant VM i fotball i 1978 og 1986.

Europa

I mellomkrigstiden var det derimot ett europeisk land som skilte seg ut – Italia. Disse tok med seg VM-pokalen både i 1934 og 1938.

Andre dominerende lag i Europa inkluderer blant annet Tyskland og Frankrike under historiens verdensmesterskap. Tyskland har blant annet spilt hele åtte finaler etter 1950, og har til sammen fire VM-titler. Frankrike tok med seg pokalen hjem etter at de vant 4–2 mot Kroatia i 2018.

Norges rolle i VM

Norge har vært kvalifisert til VM i fotball tre ganger. Det som står igjen som den aller største bragden, var da Norge slo Brasil under VM i Frankrike i 1998. I samme år klarte landslaget vårt å komme seg helt til åttendedelsfinalen, før tapet mot Italia sendte guttene hjem. Dette er det lengste Norge har kommet i VM i fotball. Før dette hadde Norge vært med i VM i årene 1938 og 1994.

Kjetil Rekdal og Egil «Drillo» Olsen

Det er i denne forbindelsen to navn som er verdt å merke seg i historien om norsk deltagelse i VM i fotball.

Egil «Drillo» Olsen var landslagstreneren på 90-tallet som førte herrelandslaget lengre enn noen annen norsk trener har klart. Han ledet Norge til to sluttspill på 90-tallet.

Kjetil Rekdal vil alltid huskes for å ha scoret det avgjørende målet i kampen mot Brasil. Det samme gjorde han mot Mexico i 1994, og er derfor å regne som Norges toppscorer i VM i fotball. De få som hadde plassert et spill på dette resultatet hadde fått bra odds.

Handshake for peace

Norge har også preget historien til VM i Fotball verdimessig i form av Handshake for peace. Ideen kom først fra Kjetil Siem, som er en norsk journalist og idrettsleder. Tradisjonen går ut på at alle fotballspillere tar hverandre i hånden etter en kamp. I kampens hete kan det gå hardt for seg, men det finnes ingen grunn til å være fiender i etterkant.

Ideen ble siden adoptert av FIFA, og i 2012 annonserte president Sepp Blatter at alle de 208 medlemslandene skulle ta hverandre i hånden etter endt kamp. Dette ble for første gang gjennomført under VM i fotball i 2014.