juni 17, 2024

Norges vei til Fotball VM 2022

Norge har stolte tradisjoner som fotballnasjon med Drillos som det absolutte høydepunkt. Men selv om det norske landslaget i dag har en fryktinngytende angrepsrekke, er veien til VM 2022 langt fra enkel. Norge klarte ikke å kvalifisere seg til siste EM, og i VM er det enda mer kamp om plassen for europeiske lag. Blant 32 deltakende nasjoner er det nemlig kun 13 fra Europa.

Slik kommer Norge til VM

For å komme seg til fotball VM i Qatar må Norge enten vinne gruppe G eller ta andreplassen.


Den europeiske VM-kvalifiseringen er delt inn i ti grupper. Hver gruppevinner kvalifiserer seg direkte til mesterskapet i Qatar. Blir Norge nummer to i gruppen må de gjennom en ny kvalifiseringsrunde – et såkalt playoff-sluttspill. Her blir de ti gruppetoerne, pluss to gruppevinnere fra Nations League, fordelt i tre nye playoff-grupper. I den nye gruppen spilles en semifinale og en finale, og de tre finalevinnerne kvalifiserer seg til VM.

Kampene i november avgjør

Den fjerde og siste landslagssamlingen i VM-kvalifiseringen foregår i november, og vil gi oss svaret på hvilke europeiske land som får delta i verdensmesterskapet. Per dags dato leder Nederland gruppen, og Norge har ikke mulighet til å gå forbi dem uten å vinne den vanskelige bortekampen mot dem i Rotterdam.


Norge ligger for øyeblikket to poeng bak Nederland, med det tyrkiske landslaget hakk i hæl. Heldigvis regner vi med at Erling Braut Haaland kommer tilbake før de to viktigste kampene til det norske landslaget siden Ståle Solbakken tok over som leder.

Norges nye frelser

Norge har absolutt et par ess i ermet i form av stjernespillerne Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland. Sammen vil de to utvilsomt by på utfordringer for møtende lag. For kort tid siden ble Haaland nominert til Ballon D’Or eller Gullballen som vi sier i Norge som årets beste fotballspiller, og han er dessuten toppscorer i Champions League. Et spill på ham som målskårer både i kampen mot Latvia og Nederland er et godt tips.

Nummer to i gruppen

Vinner Norge sin kamp mot Latvia men taper i Rotterdam, har Tyrkia muligheten å snyte Norge for play-off-muligheter på mållinjen. Vinner Tyrkia sine to siste kamper mot Gibraltar og Montenegro kan de nemlig snike seg forbi Norge på tabellen.
Til gjengjeld har Norge gode sjanser, tatt i betraktning at de vant over Latvia og spilte uavgjort mot Nederland i forrige runde.

Når Norge møter Latvia og Nederland i november er sjansen med andre ord stor for at nordmennene klarer å kvalifisere seg. Ikke minst hvis Haaland virkelig svinger målfoten!