juli 24, 2024

Program Fotball VM 2022

Fotball VM 2022 spilles i Qatar, i ikke mindre enn fem byer hvor alle er bare noen mil unna hverandre.

Hvor og når

Neste verdensmesterskap i fotball for herrer (VM) finner sted i det arabiske emiratet Qatar, i løpet av fire uker i november og desember i 2022. Mesterskapet starter den 21. november, og avsluttes med finalekamp på Lusail Stadium 18. desember.

Vanligvis er disse mesterskapene lagt til sommermånedene, alt fra sent i mai til sent i juli, men grunnet Qatars varme ørkenklima, er mesterskapet lagt til det som anses som vintertid i regionen. Gjennomsnittstemperaturen i Qatar i sommermånedene er 45 ℃.

Dette arrangementet er det 22. i rekken av verdensmesterskap i fotball for herrer. VM i fotball for herrer arrangeres hvert fjerde år. Siste arrangør var Russland i 2018, og neste mesterskap i 2026 skal arrangeres som et samarbeid mellom Canada, Mexico og USA. De regjerende mestrene og tittelforsvarere er Frankrike.

Om Qatar

Verdensmesterskapets vert denne gang er Qatar. Qatar er et lite emirat på en halvøy i Persiabukten. Qatar har en befolkning på rundt 2,4 millioner mennesker. Et fåtall av disse er statsborgere, rundt 11%. Majoriteten av resten av befolkningen er arbeidsmigranter fra hovedsakelig asiatiske land. Arbeidsmigranter utgjør 95% av arbeidsstyrken i landet. De fleste kommer fra land som India, Bangladesh og Nepal.

Landet er lite i areal (så vidt større enn Kautokeino kommune), men rikt på olje- og gassressurser. Dette har ført til at Qatar er et velstående land med store økonomiske ressurser.

Den lukrative olje- og gassnæringen kommer godt med, for det er beregnet å bruke 20 milliarder kroner på å bygge de åtte fotballarenaene som skal brukes gjennom sluttrundene i mesterskapet. I tillegg kommer bygging av hoteller, garderober, veier og annen nødvendig infrastruktur som trengs for å ivareta spillere, supportere og mannskap.

Stadioner

Arenaene med tilhørende omkringliggende områder er inspirert av Qatars kultur og de har hver sine unike design og visuelle uttrykk. Qatars arkitekter har gjennom byggeprosessen hatt stort fokus på bærekraftig design.

Selv om mesterskapet er lagt utenom den varmeste tiden på året, vil det fortsatt være varmt og høy luftfuktighet. Hver arena blir derfor utstyrt med høyteknologiske, soldrevne klimaanlegg som skal sørge for en stabil temperatur på 27 ℃.

Etter at VM er over, vil deler av stadionene demonteres og bli sendt til utviklingsland rundt om på kloden. Der skal de nyttiggjøres i form av nye fotballstadioner og sportsarenaer. To av stadionene skal bygges om eller demonteres helt og brukes til andre prosjekter i Qatar.

Ahmed Bin Ali Stadium

Stadionet på ørkenens dørstokk har et design som lar det gli sømløst inn i omgivelsene rundt i den tradisjonelle byen Al Rayyan. Dette stadionet ble ferdigstilt i desember 2020 og er allerede tatt i bruk. Total kapasitet er 40 000 tilskuere.

Al Bayt Stadium

Et stadium som vil være et spektakulært skue når det blir ferdigstilt. Stadionets design og navn er inspirert av baytal sha’ar, de tradisjonelle teltene som Qatars beduiner bruker. Total kapasitet er 60 000 tilskuere.

Rasu Abu Aboud Stadium

Stadionet er allerede hedret og renommert for sitt innovative design og bruk av resirkulerte materialer. Det er blant annet brukt både lastekontainere og flyttbare seter i byggingen. Når mesterskapet avsluttes skal stadionet rives i sin helhet og de ulike delene skal resirkuleres i andre byggeprosjekter. Total kapasitet er 40 000 tilskuere.

Al Janoub Stadium

Ble åpnet med brask og bram i 2019. Stadionet er bygd rett sør for Qatars vakre hovedstad Doha, og er dermed sentralt plassert mellom sjø, sand og sentrum av byen. Total kapasitet er 40 000 tilskuere.

Al Thumama Stadium

Dette stadionet er fortsatt under konstruksjon, men vil ha en totalkapasitet til 40 000 tilskuere når det åpner. Designet og konstruksjonen er inspirert av gahfiyaen, et tradisjonelt arabisk hodeplagg. Navnet på stadionet kommer fra et lokalt treslag. Etter mesterskapet skal kapasiteten halveres, og deler av bygget skal brukes som hotell og idrettsklinikk.

Education City Stadium

Ligger sammen med en rekke universiteter i Al Rayyan. Stadionet er allerede tatt i bruk av studenter og nærliggende universiteter. Totalkapasiteten er 40 000 tilskuere.

Khalifa International Stadium

Dette historiske stadionet ble åpnet i 1976, men har gjennomgått en omfattende renovasjon i forkant av dette mesterskapet. Stadionet kjennetegnes nå av nye ultramoderne fasiliteter og teknikk, men har beholdt sitt ikoniske design. Totalkapasiteten er 45 416 tilskuere.

Lusail Stadium

Med en totalkapasitet på 80 000 tilskuere vil dette være mesterskapets desidert største og mest spektakulære stadion. Arenaen er ikke i bruk enda, men er allerede historisk av flere grunner enn sin store kapasitet. Stadionet vil være hvor verdensmesterskapet både åpnes og avsluttes. Etter mesterskapet vil stadionet gjøres om til kulturhus, kjøpesenter, helsehus og perle i sentrum av den nye metropolen Lusail City. Mesteparten av arenaens 80 000 stoler vil fjernes og doneres til sportsstadioner verden over.

Om VM og FIFA

Om VM og FIFA

Fédération Internationale de Football Association (FIFA) ble grunnlagt 21. mai 1904. FIFA består nå av 211 nasjonale fotballforbund. De ulike nasjonale fotballforbundene er underlagt konfederasjoner knyttet til verdensdelen de ligger i.

Konfederasjoner:

 • Afrika- Confédération Africaine de Football(CAF)
 • Asia- Asian Football Confederation (AFC)
 • Europa- Union des associations européennes defootball (UEFA)
 • Nord- og Sentralamerika og Karibien- The Confederation of North, Central America and Caribbean Association (CONCACAF)
 • Sør- Amerika- Confederación Sudamericana deFútbol (CONMEBOL)
 • Oseania- Oceania Football Confederation (OFC)

Hvorfor FIFA

FIFA ble grunnlagt i den hensikt å ha et nøytralt organ som kunne organisere og forvalte fotball både i og mellom ulike nasjoner på et bærekraftig og samlende vis.

Med tiden har FIFA vokst og blitt et stort organ med mange oppgaver knyttet til fotballindustrien. De har egne organer for å utvikle og sette reglene for spillet, de fører tilsyn med internasjonale spilleroverganger, de setter føringer for regler for dommerne, de bidrar til forskning og utvikling av behandling innen idretten, og de jobber for å gjøre fotball tilgjengelig for alle mennesker globalt.

Siden grunnleggelsen i 1904 har FIFA sørget for at fotball er blitt verdens mest populære og mest spilte sport. Det spilles fotball i alle verdens land, og VM samler tilhengere fra alle nasjoner.

VM

Det første Fotball VM som FIFA arrangerte var i 1930,og siden har det blitt arrangert hver gang (med unntak av 1942 og 1946, grunnet andre verdenskrig).

Regjerende mester fra 2018 er Frankrike. Brasil er det landet som har vunnet VM flest ganger med sine fem seirer.

Vinnerne av turneringen får ikke bare heder og ære, men både spillere og lag får utbetalt store summer i premiepenger.

Det er beregnet at så mange som 3,5 milliarder mennesker fulgte siste VM i Russland i 2018. Det er ingen grunn til å tro at det vil bli færre til dette mesterskapet.

Andre FIFA-mesterskap

I tillegg til å arrangere VM for herrer, har FIFA også ansvar for flere andre internasjonale mesterskap og turneringer

 • VM for kvinner
 • Junior VM: under 20 kvinner og menn, under 17 kvinner og menn
 • VM i sandvolleyball
 • VM i futsal (innendørsfotball).

Fotball VM 2022 program

Kvalifisering

Vertene er alltid automatisk kvalifiserte til verdensmesterskapene i fotball. Dette betyr at totalt 210 av FIFAs medlemsorganisasjoner kan melde seg på for å prøve seg i kvalifiseringen. De første kvalifikasjonskampene fant sted i 2019. Videre runder er blitt sterkt forsinket grunnet covid-19. Turneringens neste kvalifiseringskamper skal komme i gang i løpet av høsten 2021. Det forventes at de siste innledende kampene vil spilles i løpet av juni 2022.

Det spilles kvalifikasjonskamper internt i hver konfederasjon. Hver konfederasjon er tildelt et visst antall plasser, og når kvalifiseringen er ferdigspilt vil 32 lag være klare for gruppespillet.

Plasser fordelt på konfederasjoner:

 • AFC – 4 eller 5
 • CAF- 5
 • CONCACAF- 3 eller 4
 • CONMEBOL- 4 eller 5
 • OFC- 0 eller 1
 • UEFA- 13
 • Vert- 1

Dette mesterskapet vil være det siste mesterskap hvor gruppespillene begynner med 32 lag. Fra og med VM i 2026 vil det være mulig for 48 land å kvalifisere seg til gruppespillet.

Gruppespill

De første kampene i gruppespillet begynner 21. november 2022. Qatar som vert skal spille i åpningskampen. Gruppespillets siste kamper spilles 02. desember.

Det vil være åtte grupper, med navn fra A-H. To lag fra hver gruppe går videre til16-delsfinalene. Når dette skjer er 32 lag redusert til 16, og turneringen er i gang med sluttspillet.

Sluttspill og finaler

Sluttspillets 16.delsfinaler starter allerede den 03. desember. Fra 16-delsfinalene og ut er det vinn eller forsvinn som gjelder. Så klart med unntak av bronsefinalen.

De fire kvartfinalene finner sted 9. og 10. desember.

Semifinalene går 13. og 14. desember.

Bronsefinalen er 17. desember.

Mesterskapet kulminerer i den store finalen som spilles 18. desember.

Kontroverser

Dette verdensmesterskapet vil være et etterlengtet høydepunkt for mange mennesker nå etter pandemien som verden har vært gjennom. Likevel vil mesterskapet samtidig være et av de mer kontroversielle. Mange har tatt til orde for boikott av både Qatar og hele arrangementet. Andre vil nok både se på og kanskje reise ned for å være tilskuer, men med en bismak i munnen.

Tildelingen

Qatar ble offisielt tildelt mesterskapet 2. desember 2010 etter en omdiskutert søknadsprosess og avstemming. Det gikk rykter om kjøp av stemmer lenge før avstemmingen fant sted. I ettertid har flere av komitemedlemmene som var med å stemme på Qatar blitt suspendert, siktet eller fengslet for korrupsjon av ulik sort. Presidentene i FIFA og UEFA, Sepp Blatter og Michel Platini, måtte gi fra seg sine stillinger grunnet sterke og mange anklager om korrupsjon.

Denne saken har utviklet seg til en skandale og har gitt FIFA en heftig ripe i lakken. Det er gjort store endringer og mange utskiftninger blant styremedlemmer og komiteer internt i FIFA for å vinne tilbake fotballverdenens tillitt.

Qatar har hele tiden nektet for å ha kjøpt seg et verdensmesterskap, og har ikke mottatt noen offisielle reaksjoner eller konsekvenser som følge av beskyldningene.

Menneskerettigheter

Etter turbulensen rundt tildelingen av verdensmesterskapet ble Qatars forberedelser fulgt med argusøyne av verden.

Landet har fått mye kritikk av menneskerettighetsorganisasjoner underveis i byggeprosessen og i forkant av arrangementet. Kritikken rettet mot VM har dreid seg om omfattende utnyttelse av fattigarbeidskraft, både når det gjelder lav betaling, men også manglende ivaretagelse av grunnleggende rettigheter og umenneskelige arbeidsforhold.

Etter betydelig kritikk og press fra verdenssamfunnet har Qatar prøvd å imøtekomme noe av kritikken. I 2020 ble det vedtatt flere større reformer innenfor arbeidslivet, og arbeidstagere har fått bedre rettigheter og rettssikkerhet. Migrantarbeidere kan nå både bytte arbeidsplass og forlate landet uten tillatelse fra arbeidsgiver. Landet har fastsatt en høyere og obligatorisk minstelønn.

Diskusjonen om boikott

Innad i det organiserte fotballmiljøet i Norge ble det debattert hvorvidt vi skulle boikotte VM i Qatar eller ei. Mange mente vi burde ta et standpunkt for menneskerettigheter og likestilling. Norsk Fotballforbund avholdt et ekstraordinært forbundsmøte for å stemme over saken, og det ble bestemt å ikke boikotte, men heller slutte seg til Qatar-utvalgets 26 tiltak.

Smittevernstiltak

Det er usikkert hvordan covid-19 vil prege verden når vi skal i gang med VM i 2022. Mest sannsynligvis vil viruset fortsatt ha et globalt grep på kloden i en eller annen form. Da er det selvsagt at det å samle så mange mennesker som dette store mesterskapet gjør, er en stor risiko med stort potensiale for smittespredning.

Qatar har tenkt å spille kampene i mesterskapet for fulle stadioner. Landet har annonsert at de setter smittevern og de besøkendes sikkerhet i høysetet. De kommer til å kreve at alle tilskuere er fullt vaksinerte. Arrangørene har også planer om å ha et lager av vaksiner tilgjengelig for å kunne vaksinere tilskuere som trenger og ønsker det.

Hvor kan man se fotball-VM i Norge?

Tv2 har sikret seg senderettighetene til verdensmesterskapet i fotball for herrer. Dekningen av kvalifiseringene har allerede begynt på nettsider som nrk.no og på FIFAs egne sider.

Hva gjør VM med verden?

Verdensmesterskapet i fotball har historisk sett vært det arrangementet som samler flest tilskuere og deltakerland. Fotballen samler mennesker på tvers av nasjonaliteter, religioner, kjønn og interesser. Selv om dette arrangementet vil gi vertslandet, FIFA og deres samarbeidspartnere store inntekter, er fotball også en billig sport å komme i gang med. Den er lavteknologisk og universell. Det er en universell sport fordi den ikke trenger språk for å kunne utøves sammen. Dette er nok en av grunnene til dens popularitet og vekst.

Det er ingen tvil om at dette arrangementet er noe mange i verden nå ser frem til etter en hard pandemi preget av usikkerhet og nedstenging. Dette til tross for bismaken mange sitter med som følge av skandalene rundt tildelingen og Qatars behandling av arbeidere.

Vi mennesker trenger å bli underholdt og fotball er ikke uten grunn verdens største og mest populære sport. Det er vanskelig å komme unna den politiske verdien i sporten og dette arrangementet. Gjennom arbeidet menneskerettighetsorganisasjonene har lagt ned i å synliggjøre arbeidsforholdene og å legge press på FIFA er det bevist at man kan bruke fotball som verktøy for å gjøre ting bedre.