juli 24, 2024

Rykter om fotball-VM 2022

Qatar er vertsland for det første verdensmesterskapet i fotball noensinne arrangert i et arabisk land. Den lille oljenasjonen skal få æren av å ønske 32 fotballnasjoner velkommen og stå for en måned med god underholdning.

Qatar som fotballnasjon

Qatar er et lite land på størrelse med gamle Vestfold fylke, og huser offisielt 2,6 millioner mennesker. Landet har ingen store idrettsstjerner, og heller ingen store tradisjoner innen fotball eller annen idrett. Likevel har dette lilleputtlandet arrangert flere store mesterskap siden 2010, og skal nå få arrangere hele fotballverdenens største fest, nemlig VM.

Så hvorfor Qatar, og ikke andre arabiske land som for eksempel Marokko eller Egypt? Disse har begge lange tradisjoner innen idrett, en godt etablert fotballkultur, samt gode resultater fra tidligere mesterskap. Det skal nevnes at Marokko fortsatt har en åpen søknad som vertsnasjon for VM 2026.

Landsvalget

Alle land i verden kan søke om å arrangere store mesterskap som OL og VM, men det er knyttet en del forpliktelser til dette. Disse er i stor grad økonomiske, og et rikt land som Qatar har derfor muligheten. FIFAs rotasjonspolitikk skal også sørge for at samme kontinent ikke arrangerer mesterskap flere ganger på rad, med en karantene på to mesterskap.

Så for VM 2022 måtte mesterskapet legges til Nord-Amerika, Asia, Afrika eller Oseania. Det stod innledende mellom Australia, Japan, Qatar, Sør-Korea og USA, men det var USA og Qatar det ble stemt over 2. desember 2010. Qatar vant med 14 stemmer, sammenlignet med USAs 8.

Redegjørelse for valget

Der har vært store utfordringer med å redegjøre for hvorfor akkurat Qatar skulle bli vurdert som vertsnasjon. Noen av anklagene er tilstedeværelsen av store internasjonale selskaper som tilbyr sin know-how, og tildeles konsesjoner til blodpris. Blodprisen er både tallene og et sensurert antall arbeidere fra fattige land som har mistet livet under utbyggingen. Dette har blir dokumentert, men likevel ikke påvirket beslutningen til FIFA-styret. Det ryktes også om at disse selskapene kan kobles til mektige personer i fotballorganisasjonen.

Korrupsjon og salg av stemmer

For FIFA har skandalene stått i kø siden tildelingene i 2010, som toppet seg med korrupsjonsskandalen og avsløringene i 2015. Flere fotballedere har mistet makten, inkludert daværende FIFA-president Sepp Blatter. Siden den gang har det pågått store etterforskninger som har ledet til domfellelse og avsløringer om salg av stemmer.

Av de 22 som bestemte at Qatar skulle få holde fotball-VM i 2022, er nå 16 enten suspendert fra jobben eller domfelt for korrupsjon. Det har også kommet fram at minst tre navngitte personer har mottatt høye pengebeløp for å enten selv stemme på Qatar, eller påvirke andre til å stemme på landet. Julio Grondona, Ricardo Teixeira og Nicolás Leoz fra Sør-Amerika er alle beskyldt for å ta imot bestikkelser. Teixeira og Leoz er i tillegg beskylt for bestikkelser i forbindelse med salg av TV-rettigheter. De skal alle ha mottatt mer enn 1 million dollar for å påvirke avstemningen.

Fotballens standpunkt

Det siste året har det kommet fram avsløringer om brudd på menneskerettighetene, samt dårlige arbeidsforhold som har ført til dødsfall. Dette har igjen ført til at flere norske klubber har manet opp til boikott av selve mesterskapet. NFF ønsker ikke å boikotte VM, men de norske spillerne har vist sitt standpunkt gjennom stille demonstrasjoner som flere land har hengt seg på.