juli 24, 2024

Alt du trenger å vite om Fotball VM 2022

Det er duket for spenning i anledning fotball VM 2022. Som kjent er dette turneringen der alt kan skje. Millioner av tilskuere fra hele verden følger intenst med på landslag fra alle verdenshjørner. Her møtes vi alle til verdens største fotballfest, enten vi befinner oss på tribunen eller hjemme i sofakroken. Arrangementet, som er det 22. verdensmesterskapet i fotball, skal i denne anledning foregå i Qatar.

Spørsmål og svar i anledning fotball VM 2022

Allerede nå kan du forberede deg til neste års fotballbegivenhet. Denne gang får vi muligheten til å følge to store mesterskap med et års mellomrom (Euro (EM) 2021 og Fotball VM 2022).

Er du på jakt etter informasjon, har vi hjulpet deg litt på veien. Her får du nemlig en god oversikt over vanlige stilte spørsmål og svar i anledning dette mesterskapet. Forhåpentligvis kan dette være nyttig for deg.

1) Hvor arrangeres fotball VM i 2022?

VM i fotball 2022 er det 22. mesterskapet i rekken. I år 2022 skal det etter planen arrangeres i Qatar. For første gang vil et land i Midtøsten være vertsnasjon. Med et innbyggertall på 840 000 og et areal på 11 437 kvadratkilometer er dette også den minste vertsnasjonen for fotball VM noensinne.

Selve tildelingen og prosessen rundt har vært kontroversiell. Verdenssamfunnet har også rettet fokuset mot arbeideres manglende rettigheter i Qatar, og menneskerettighetsbrudd som hele tiden foregår i den forbindelse. Mer om dette kan du lese nederst i artikkelen.

2) Hvor starter fotball VM i 2022?

Mesterskapet skal etter planen starte 21. november og åpningskampen er i denne omgang lagt til Al Bayt-arenaen. Stadionet, som har fått sitt navn fra ordet som beskriver samlingstelt: bayt al sha’ar, har plass til omtrent 60 000 tilskuere. Formet som et gigantisk telt er arenaen designmessig ganske unik sammenlignet med andre lands hovedarenaer. Vi har en egen side som omhandler Odds på Fotball VM 2022 som du finner her.

3) Hvilke steder spilles det i VM i 2022?

Qatar er vertsnasjon og hele fem byer skal være med på arrangementet. Det vil bli brukt åtte ulike arenaer til kampene, der fire av dem ligger i hovedstaden Doha. Alle arenaene er bygget med høyteknologisk klimaanlegg, som skal sørge for at både publikum og spillere ikke skal overopphetes i det varme ørkenklimaet som tross alt preger vertsnasjonen.

Her er en liste over byene og de ulike arenaene som kommer til å tas i bruk under fotball VM 2022:

  • I byen Al-Khor vil kampene foregå på Al Bayt stadion.
  • I byen Al-Rayyan vil kampene foregå på Al Rayyan stadion.
  • I byen Al-Wakrah vil kampene foregå på Al Janoub stadion.
  • I byen Lusail vil kampene foregå på Lusail Stadium.
  • I byen Doha vil kampene foregå på Education City Stadion, Khalifa International Stadion, Ras Abu Aboud Stadion og Al Thumama Stadion.

Her finner du mer informasjon om de ulike byene og deres stadioner.

4) Hvilket tidspunkt arrangeres det?

Vanligvis arrangeres fotball VM om sommeren, nærmere bestemt i månedene juni og juli. Siden det kan bli opp mot 41 grader varmt på dette tidspunktet i Qatar, arrangeres mesterskapet av praktiske årsaker i november og desember måned. Det vil være fotballkamper langt inn i adventstiden og den endelige avgjørelsen foregår en knapp uke før julaften. Arrangementet er kortet ned til 28 dager og er det korteste fotball VM siden Argentina var vertsnasjon i 1978.

5) Hvem spiller i VM 2022?

Totalt 32 nasjoner skal delta i fotball VM i 2022 og blant disse går 13 plasser til Europa (UEFA). På verdensbasis kjemper 210 landslag om de 32 plassene. 55 av disse kjempende lagene er Europeiske landslag. På FIFAs nettsider kan du til enhver tid holde deg oppdatert på hvilke lag som kvalifiserer seg til VM 2022.

6) Blir Norge med i VM 2022?

Kvalifiseringsrundene foregår fra mars – desember 2021. 55 europeiske nasjoner, deriblant Norge, er delt inn i ti grupper. Norge spiller i gruppe G sammen med landene Nederland, Tyrkia, Montenegro, Latvia og Gibraltar. Norges siste kamp er mot Nederland 16.11. Det er flere sterke lag i vår gruppe og Norge er ikke blant favorittene. Likevel har historien vist at det mest uventede kan skje under fotball VM. Det er derfor all grunn til å heie på Norge og håpe på det beste for landslaget vårt.

10 gruppevinnere kommer direkte til fotball VM. Ti gruppetoere, sammen med to gruppevinnere i UEFA Nations League, får en ny sjanse i såkalt «Play off.» Her kjempes det om tre plasser i fotball VM. Kampene spilles i mars 2022. Med ti gruppevinnere og tre play off-vinnere har Europa kvalifisert 13 nasjonale lag til fotball VM 2022.

7) Hvordan ser gruppene for kvalifiseringen av Europeiske lag ut?

De ti ulike gruppene er delt inn i fem lag hver. Alle lagene skal få muligheten til å møte hverandre under kvalifiseringen. Kvalifiseringsrunden startet mars 2021 og vil vare ut november 2021.

Her er listen over gruppene og de respektive landslagene i kvalifiseringsrunden:

Gruppe A: Aserbajdsjan, Luxembourg, Irland, Serbia og Portugal

Gruppe B: Kosovo, Georgia, Hellas, Sverige og Spania

Gruppe C: Litauen, Bulgaria, Nord-Irland, Sveits og Italia

Gruppe D: Kasakhstan, Bosnia-Hercegovina, Finland, Ukraina og Frankrike

Gruppe E: Estland, Hviterussland, Tsjekkia, Wales og Belgia

Gruppe F: Færøyene, Moldova, Israel, Skottland, Østerrike og Danmark

Gruppe G: Latvia, Gibraltar, Montenegro, Norge, Tyrkia og Nederland

Gruppe H: Kypros, Malta, Slovenia, Russland, Slovakia og Kroatia

Gruppe I: Andorra, San Marino, Albania, Ungarn, Polen og England

Gruppe J: Armenia, Liechtenstein, Nord-Makedonia, Island, Romania og Tyskland

På denne siden kan du følge med på utviklingen innenfor de ti gruppene. Vi venter i spenning og håper på det aller beste for Norges landslag.

8) Hvordan foregår turneringen i fotball VM 2022?

Det blir gjennomført gruppespill fordelt på fire tidspunkter daglig i en tolv dagers tidsperiode. Tidspunktene vil være klokken 11, 14, 17 og 20 norsk tid. De 32 lagene som deltar skal trekkes inn i åtte grupper. Innenfor hver gruppe vil 4 landslag konkurrere mot hverandre. Alle de fire lagene vil møtes en gang i første del av mesterskapet.

De to beste lagene fra hver av disse gruppene går deretter videre til 16-delsfinale og kjemper her om en plass i kvartfinalen. Vinnerne av kvartfinalen går videre og blir en av fire semifinalister. Helt til slutt kjempes det om de gjeve finaleplassene. Det spilles to semifinaler hvor vinnerne utgjør finalistene.

9) Når spilles finalen av VM i fotball 2022?

Finalen foregår 18 desember klokken 16 norsk tid. Kampen spilles på Lusail staduim. Her er det plass til 80 000 tilskuere. Byggingen av stadionet Lusail Iconic startet i år 2017. Det ble ferdig i år 2020. Stadionet vil være størst av alle i Qatar under VM. Etter turneringen vil det omgjøres og kapasiteten vil reduseres til en publikumsstørrelse på 40 000 tilskuere.

10) Hvilke lag konkurrerer om de 32 plassene?

Til sammen 210 lag fra alle verdensdeler konkurrerer om 32 plasser i anledning Fotball VM 2022. På FIFAs nettside får du en god oversikt over alle landene som deltar. På ESPN finner du også en god oversikt.

Slik er fordelingen mellom verdensdelene:

Europa har 13 plasser, Sør Afrika 4,5 plasser, Nord Amerika, Mellom Amerika og Karibien har 3,5 plasser, Afrika har 5 plasser, Asia 4,5 plasser og til slutt Osceania 0,5 plasser. I tillegg skal det spilles interkontinental play offs, der 2 lag skal stå igjen som vinnerne.

11) Hvor kan man se Fotball VM 2022 på TV?

TV2 og NRK har rettighetene til å vise Fotball VM 2022 i Norge.

12) Vil Norge boikotte VM 2022?

En mulig boikott fra Norges landslag har vært omdiskutert. Ikke alle er enige i at boikott er et godt virkemiddel. Noen argumenterer også for at idretten ikke skal gå inn i politiske forhold i et land. Motargumentet er at selve arrangementet i seg selv fører til en økning i menneskerettighetsbrudd og dødsfall på arbeidsplasser i Qatar.

Etter en demokratisk avgjørelse i Norges fotballforbund ble det likevel besluttet av Norges landslag ikke skulle boikotte fotball VM 2022.

Massiv kritikk og trusler om boikott preger VM 2022 i Qatar

Med sine 840 000 innbyggere kom det som en overraskelse på mange at det lille landet Qatar skulle bli vertsnasjon for mesterskapet. Prosessen rundt tildelingen har ikke vært uten kritikk. Det samme gjelder arbeidsvilkårene til gjestearbeidere i anledning bygging av arenaer og nye rom i luksushoteller.

Vertslandet har vekket reaksjoner i verdenssamfunnet grunnet åpenbare brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Gjestearbeidere som kommer fra fattige land som for eksempel Nepal og Bangladesh, mangler grunnleggende rettigheter. En ny rapport fra menneskerettighetsorganisasjonen Business & Human Rights Resource Centre slår fast at arbeidernes sikkerhet og arbeidstakerrettigheter er mangelfullt.

Landets luksushoteller har til sammen bygget 26 000 nye hotellrom som skal huse gjestene som ankommer landet i anledning fotball VM. Arbeidstakerne har ofte blitt ansatt av eksterne oppdragsgivere som inndrar pass og krever store summer som etableringsgebyrer. Forsinket lønn er også en gjennomgående problematikk.

Skader, i verste tilfelle med døden til følge, har også forekommet grunnet manglende sikkerhet. Flere menneskerettighetsorganisasjoner har tatt til orde for at sponsorer og fotballag skal boikotte VM 2022. Det utøves også et press mot FIFA i forbindelse med at de bør være mer transparente.

Norges fotballforbund har en offisiell uttalelse i anledning fotball VM 2022 og menneskerettigheter.