juli 24, 2024

Hvem vinner Fotball VM 2022?

I november og desember 2022 skal VM i fotball arrangeres i Qatar. Turneringen gjennomføres vanligvis i sommermånedene, men den er nå utsatt grunnet det varme klimaet i Qatar.

Oddsfavorittene

Blant lagene som har deltatt flest ganger i VM er det i hovedsak Brasil og Italia som utmerker seg som favoritter til å vinne VM 2022, med henholdsvis 21 og 18 sluttspill. Andre favoritter som kan nevnes er Spania, England og Frankrike.

Frankrike med mulig gjentakelse

Da forrige VM i fotball ble arrangert i Russland i 2018, var det Frankrike som gikk seirende ut. Til tross for dette kom de seg derimot ikke videre fra åttendedelsfinalen i EM 2020. Det franske laget har derimot vist god form under kvalifiseringen, og har sin styrke i mangfoldet av gode, etablerte og erfarne spillere. Det gjenstår likevel å se om dette alene er nok

EM-finalistene England og Italia

To andre lag som er selvskrevne favoritter etter meritten i siste EM, er Italia og England. Begge lagene kom til finale, og det måtte en straffekonkurranse til for å avgjøre en vinner. Nettopp straffer er én av Englands svakheter, i tillegg til det å score mål. Til tross for at de kom seg til finalen, har ikke fotballnasjonen noen åpenbare goalgettere på banen. Det er likevel ingenting å si på landslagets selvsikkerhet, eller den engelske fansens tiltro til spillerne.


Italia på sin side har sterke bekker, midtbane- og kantspillere, i tillegg til en storslagen evne til å styre spillet. Dette er et spennende lag, med spillere som har lange tradisjoner i det italienske landslaget. Selv med gode spillere på laget har formen derimot vært varierende. Flere av spillerne er på vei ut, og spørsmålet er om de unge spillerne som nå skal ta over stafettpinnen er gode nok når det virkelig gjelder?

Muligheter for spansk seier

Grunnene til at Spania er oddsfavoritter har å gjøre med historie, form og ikke minst lagets midtbanespillere. Det er her Spanias scorer høyest – i den sterke midtbanen som står stødig i møte med de fleste andre europeiske lag. Spanjolenes svakhet ligger derimot i forsvars- og angrepsspillet. De holder sjelden nullen, og scoringsgjennomsnittet kunne også vært bedre. I kun to av seks kamper i kvalifiseringen har de holdt nullen, mens de har scoret 13 mål på seks kamper. Det gir et gjennomsnitt på rett over to mål per kamp.

Tradisjonsrike Brasil

En gjenganger på favorittlisten er Brasil, som er det eneste av topplistens land som ligger utenfor Europa. Med lange og stolte fotballtradisjoner har Brasil vært stabilt i lang tid, og har utvilsomt noen av de beste playmakerne som finnes. Likevel er heller ikke Brasil foruten svakheter. Med sine dype tradisjoner har spillestilen kanskje blitt noe forutsigbar for motstanderen. De kan heller ikke skilte med mange spillere fra store ligaer som Premier League, La Liga eller Bundesligaen.

Mellomstore kjemper

Andre mellomstore fotballnasjoner som Danmark og Kroatia kan også komme på banen i den kommende verdenscupen. Begge lagene hadde knakende gode prestasjoner i forrige europamesterskap, og kan forventes å gjøre det bra også i VM 2022. Danmark har surfet gjennom kvalifiseringen uten et tap så langt.

De danske drenger er lojale mot både hverandre og systemet, og har kvalitet i alle ledd. Kroatia på sin side har storspillere som Ivan Perisic og Luka Modric, som nesten kan vinne en fotballkamp på egenhånd. Kroatias midtbane vil med stor sannsynlighet gi de fleste en utfordring.

Vil en underdog ta pokalen hjem?

Hva er vel et verdensmesterskap uten en ordentlig overraskelse? USA har stolte tradisjoner i VM, og gikk glipp av forrige mesterskap for første gang på 32 år. Det amerikanske landslaget blir nok til å regne med, da de helt sikkert ønsker revansj fra forrige kvalifiseringsfadese. Les også vår artikkel om tre underdogs i Fotball VM 2022.


Vertsnasjonene gjør det også tradisjonelt sett bra i mesterskap, og kanskje Qatar vil overraske? Lite slår følelsen av å spille for og representere egen nasjon på hjemmebane i et verdensmesterskap.